Fogszabályozás


A fogazat fontos szerepet játszik életünkben. Befolyásolja az arc harmóniáját, a beszéd és az artikuláció módját, mimikánkat, ezzel személyiségünk egyéni kisugárzását. Voltaképpen a fogazat életminőségünk része, önértékelésünk szimbolikus jelzője. A fogszabályozás végső célja, hogy a gyermekek harmonikus arcú és fogazatú felnőttekké váljanak.

A rendellenességek érinthetnek egyes fogakat, fogcsoportokat, illetve az alsó és felső állcsontot. Néhány a leggyakrabban előforduló eltérések közül: A fogtorlódás során a fogak nem férnek el a fogívben. Az ilyen fogazat hajlamos a fogszuvasodásra és a fogágybetegségekre. Előbbre álló felső állcsont kifelé álló fogakkal. "Bulldog-harapás": az alsó állcsont testének kóros megnövekedése. Nyitott harapásnál a fogsorok záródásakor bizonyos fogak vagy fogcsoportok nem érintkeznek. Általában fokozott ujjszopás és cumizás miatt jön létre, ritkán örökletes alapon. Mélyharapásnál a fölső elülső fogak nagymértékben fedik az alsó fogakat. Súlyos esetben az alsó elülső fogak a szájpadrózsába harapnak.

A fogszabályozás a fogak, a fogazat és az állcsontok helyzeti eltéréseinek kezelésével foglalkozik. Ezek kialakulhatnak rossz szokások következtében, tejfogak rendellenes váltódása miatt, illetve örökletes alapon. A szabálytalan fogazat esztétikai hátrányok mellett növeli a fogszuvasodási hajlamot, elősegítheti a fogágybetegségek korai kifejlődését, zavarja a rágást, sőt beszédhibákat is okozhat.

Fogszabályozó kezelés

A fogszabályozó kezelés történhet kivehető, illetve rögzített készülékekkel.


előtte

utána

előtte

utána


Myoterápia

A myoterápia (izomfunkción alapuló kezelések) a fogszabályozás során az ajak, a nyelv, a száj, a torok és a nyak izmai harmonikus működésének helyreállítását célozzák. Ezeket a gyakorlatokat lehet önállóan, vagy készülékes kezeléshez kapcsolódóan végezni.

A kezelés két szakaszból áll: intezív és ellenőrző szakasz. Az ellenőrző szakaszra akkor lehet áttérni, ha az intenzív szakasz alatt begyakorolt mozgások automatikussá válnak.

Milyen kórképekben alkalmazzuk ezeket a gyakorlatokat?

- M. orbicularis oris hypotonia (ajakzáró izom csökkent tónusa)
- Rövid felső ajak hyperaktív M.mentalissal (állcsúcs izommal)
- Ajakszorításos nyelő
- Nyelvlökéses nyelő
- Visceralis nyelő (passzívan a garat felé lógó vagy az oldalsó fogak közt fekvő nyelv)
- Hypotoniás és nem megfelelő motilitású nyelv
- Szájlégzés
- Nyelvhangok (l, n, s, t) hibás ejtése

Néhány gyakorlat:


Ajakgyakorlat I.

Ajakgyakorlat II.

Nyelvgyakorlat

Nyelési tréning


Ezeket a gyakorlatokat, ha szorgalmasan gyakorlod, eredményesebb és tartós lesz a fogszabályozó kezelésed (mint ez az alábbi képeken is látszik).


előtte

utána


A sikeres kezelés persze nem csupán esztétikai előnyökkel jár, hanem egész lényünk is mentálisan több lesz általa.

Ma még Magyarországon sokan idegenkednek a fogszabályozó kezeléstől, többek között azért, mert mások által is látható készüléket kell rendszeresen viselni, hónapokon, sőt éveken át. Pedig ma már egyre több fogszínű, illetve kevésbé feltűnő készüléket alkalmazunk.

Itt az idő!